Albaugh v Račah

Vodstvo podjetja Albaugh je po nakupu Pinusa, tovarne sredstev za varstvo rastlin, napovedalo, da bo nekdanja TKI Pinus iz Rač postal evropski proizvodni center.

Ameriški Albaugh oziroma njegovo evropsko podjetje s sedežem v švicarski Lausanni je po pisanju STA dokončno sklenil nakup Tovarne kemičnih izdelkov (TKI) Pinus iz Rač. Kot je dne 12.2.2015 sporočil prvi mož evropske podružnice Douglas A. Kaye, se bo podjetje, ki v Račah deluje že od leta 1888, odslej imenovalo Albaugh tovarna kemičnih izdelkov.

Osnovna dejavnost Pinusa je proizvodnja sredstev za varstvo rastlin, predvsem njihova uveljavljena blagovna znamka Boom efekt, za trženje katerih ima podjetje trenutno dovoljenje v 19 državah. Za novega lastnika pa je pomembna tudi razvejana prodajna mreža po celotni jugovzhodni Evropi.

»Z nakupom Pinusa, ki zaposluje okoli 90 ljudi, smo pokazali našo usmerjenost k evropskemu trgu in ciljem po rasti naših poslov v Evropi,« je ob sklenitvi posla povedal Kurt Pedersen Kaalund, ki ga je avgusta lani imenoval ameriški magnat Dennis Albaugh za izvršnega direktorja koncerna.

Naložbo so opredelili kot strateško, saj je delovna sila v Račah zelo izkušena. Tam bo novi lastnik oblikoval svoj evropski proizvodni center in bo svoje posle lahko razširil, saj mu bodo že pridobljena Pinusova dovoljenja omogočila dostop do trgov jugovzhodne Evrope. Po medijskih informacijah naj bi samo v prvem letu v širitev proizvodnje vložil 2,5 milijona evrov. Ali sedanja uprava z Markom Klemenčičem za zdaj ostaja na čelu podjetja, novi lastniki niso pojasnili.

Raška tovarna kemičnih izdelkov je bila v lasti poslovneža Igorja Jurija Pogačarja, zaradi dolgov do bank pa je postopek prodaje vodil DUTB, na katero sta NLB in NKBM prenesli za skoraj 26 milijonov evrov terjatev. Višina kupnine ostaja skrivnost, po pisanju Dnevnika naj bi neuradno šlo za okoli deset milijonov evrov.

(Prispevek je povzet po Delu.)

Povezave: